Tweecomponenten PU contactlijm 140 solventvrij

Tweecomponenten PU contactlijm 140 solventvrij

BESCHRIJVING

2K PUR 140 is een solventvrije tweekomponenten contact lijm voor verlijming in industriële, sport en commerciële complexen van:

  • rubbervloeren
  • pu
  • pvc
  • keramiek
  • beton
  • phenolic en polystreen schuim
  • glas
  • diverse
  • metaal


Na voldoende menging met de verharder 500 LF vormen de komponenten een lijm die voorkomt als een stevige doch flexibele film met goede aanhechting op een brede waaier van materialen en met een goede weerstand tegen vocht en diverse chemische produkten.

2K PUR 140 is 100 % stevig, krimt niet en bevat geen ontvlambare solventen, en heeft geen “zwel”-effect op rubbervloerbekleding. Eens gemengd, heeft de lijm een grijze kleur en een viscositeit die toelaat de lijm gemakkelijk te verspreiden met een lijmkam.
wet life

Minimale afname/verkoopeenheid: 1 stuk.

Technische gegevens

basis

polyurethaan

kleur

beige/bruin

viscositeit (brookfield)

pasta

densiteit

+/- 2.01 g/cm²

verdunner/reiniger

Helmitin solvent 691 (Heavy combustible)

verharder (percentage)

15% verharder 500 LF

pot life

+/- 70 min.

 

+/- 100 min.

toepassing

lijmkam

verbruik

600-1200 g/m² (hangt af van de ondergrond)

droogtijd

10-15 min.

zettijd

+/- 24 uur

bewaartijd

+/- 12 maand

opslagcondities

degelijk gesloten, niet onder de 10 °C

koudegevoelig

neen

ontvlambaar

neen

label cfr. voorschriften gevaarlijke producten

neen (zie data safety sheet)


* de hogervermelde viscositeit is gebaseerd op een temperatuur van 20 °C heersend tijdens de productietijd. Kleine afwijkingen kunnen optreden tijdens opslag en door temperatuurschommelingen.


 

GEBRUIKSAANWIJZING

De te behandelen oppervlakken moeten vlak, stofvrij, vetvrij, droog en drukbestand zijn. Indien nodig dient bij poreuze ondergrond een laag primer (PUR Vorstrich 045 of 021 2 K EP Vorstrich) aangebracht te worden.

2K PUR 140 heeft goede vullende eigenschappen en dient niet geniveleerd te worden, indien toch nodig, dient men gebruik te maken van waterproof niveleercompounds zoals Helmiplan Unifill voor binnenhuistoepassingen of epoxy en polyurethaan compound voor buiten-toepassing.

Wanneer vloerbekleding op een verwarmde vloer gelegd word, dient deze verwarming tenminste 8 à 10 dagen in gebruik te zijn, op deze wijze kan men er zeker van zijn dat de vochtigheid uit de ondergrond voldoende verdampt is. Voor het leggen van de vloerbekleding zelf, mag de vloer niet warmer dan 20 °C zijn.

VERBRUIK

Afhankelijk van materiaal met zachte rugzijde dient 600 à 800 g/m2 voldoende te zijn, bij tegels kan dit oplopen tot 1200 g/m2.

TEMPERATUUR

De te verlijmen oppervlakken en de omgevingstemperatuur dienen tussen de 15 en de 30 °C te zijn gedurende het mengen, het aanbrengen en 24 uur nadien. Dit om goede hechting te bekomen.
 



MENG INSTRUCTIES

Het is aanbevolen de volledige inhoud van de lijm en verharder te mengen met een electrische menger à 300 à 600 t/minuut. Met de hand kan ook, doch er moet op gelet worden dat de twee komponenten volledig in elkaar gemixt worden.

Bij vloerbekleding is het best een halve pot uit te gieten en een korte tweede menging uit te voeren met de lijmkam op de vloer zelf, deze hoeveelheid volstaat dan om te verwerken binnen de 10 à 15 minuten, de tweede helft kan dan nog verwerkt worden binnen de potlife tijd. Het aanrollen dient te gebeuren binnen de 1 uur na de menging. Na de plaatsing is het best te vermijden dat er over de oppervlakte gelopen wordt, buiten natuurlijk door de plaatsers zelf. De vloer kan een tweede maal aangerold worden na +/- 2 uren. Na +/- 6 uur is de vloer klaar voor beperkt voetverkeer, zwaarder verkeer mag pas na 2 à 3 dagen.
Lijmresten en gereedschappen dienen gereinigd te worden met helmitin solvent 691 voor uitharding.
Het is aangeraden handschoenen te dragen daar de reactiecomponenten van de lijm diep doordringen in de huid en deze moeilijk te verwijderen zijn.
Alle gegevens en beschrijvingen hierboven zijn gebaseerd op uitgevoerde tests, doch er kan geen garantie op de accuraatheid gegeven worden. Best is bij twijfel vooraf zelf een test uit te voeren op de te verlijmen materialen.